Volgens Seth Godin zijn de meeste mensen online net gorilla’s: ze komen ergens nieuw binnen en alles wat ze denken, is: waar is die banaan?

Aartjan van Erkel legt het in zijn boek Verleiden op Internet ook uit: “Internetgebruikers komen met een concreet doel naar je site en zien bij aankomst op je homepage graag direct waar ze moeten beginnen.”

Hoe help je je bezoekers snel de volgende stap te zetten? Dat lees je hieronder.

Dit artikel is deel 2 in de serie 10 gouden tips & to do’s voor een succesvolle website.

Tip #2: Maak één heldere, opvallende Call to Action

Een call to action vertelt je bezoekers in heldere taal en in opvallend beeld wat de volgende actie is.

Internetters zijn klik-graag en willen graag weten hoe ze het snelste krijgen wat ze zoeken. Als jij de leiding neemt op jouw website, creëer je een prettige ervaring voor je bezoekers. Daar kan bijna geen verkoopargument tegenop!

(Waarschijnlijk kunnen bezoekers ook nog steeds allerlei andere dingen doen op je pagina. Die krijgen ook aandacht, maar géén banaan. Denk maar eens aan een site vol opvallende knoppen: waar moet je nou heen?)

To do (4 stappen)

    1. Wat
      Stel jezelf de volgende vraag:

      Wat is het allerbelangrijkste dat mensen kunnen doen als ze op mijn website komen?Het antwoord kan verschillen per periode of fase van je onderneming. Een paar voorbeelden:

      • Zich inschrijven voor je nieuwsbrief
      • Contact opnemen
      • De vacatures doorbladeren
      • Je bedijfsvideo bekijken
      • Een account aanmaken
      • Je product kopen

      Denk hier goed over na: wil je informeren, enthousiasmeren, engageren, een telefoongesprek voeren of direct verkopen?

      Heb je een eenduidig product en is de aankoopdrempel laag, dan kun je meteen tot de koop verleiden. Maar vaak willen mensen wat langer nadenken voordat ze tot een (grote) aankoop overgaan. Hebben ze een paar keer nodig om te snuffelen, je website te bezoeken. In dat geval zul je eerder kiezen voor -bijvoorbeeld- een nieuwsbriefinschrijving.

      De website Liveyourlegend.net heeft een heel duidelijke call to action. Je ogen worden direct getrokken naar de blauwe box met een krachtige boodschap er in: schrijf je in. Dan een opvallende rode knop: Let’s do this!

    2. Waarom (Dit is de magic)
      Vraag je vervolgens af:

      What’s in it for them?Waarom zou jouw bezoeker op jouw knop klikken? Hier maak je het verschil tussen een banaan waarop wordt geklikt en eentje die geen aandacht krijgt. Verplaats je in je bezoeker: wat levert de actie haar op? Zorg dat je echt waarde toevoegt, kennis deelt, iets waardevols biedt. Start met delen. Weer een paar voorbeelden:

      • Zich inschrijven voor je nieuwsbrief > Ontvang wekelijks tips over gezond eten
      • Contact opnemen > Een gratis intakegesprek
      • De vacatures doorbladeren > Vind jouw droombaan bij ons in het team
      • Je bedijfsvideo bekijken > Ontdek hoe fijn het is met ons te werken
      • Een account aanmaken > Krijg toegang tot alle features
      • Je product kopen > Niet meer nadenken: het leukste babycadeautje morgen thuisbezorgd

      Op Socialbusinesskees.nl zie je ook een goed voorbeeld van een call to action die je precies vertelt wat je krijgt als je er op klikt: een gratis quickscan én socialmedia-advies. De knop is lekker groot, heeft een knalkleur en is (onder de fotoslider) niet te missen.

      En bedenk maar eens: waar klik je liever op? Een knop die zegt “Aanmelden” of een knop die zegt “Gratis quickscan van je social media?”

    3. Waar
      Zorg dat de knop op een opvallende plek staat, zelf een opvallend uiterlijk heeft en heldere taal spreekt over wat ik kan verwachten. Voeg ten slotte een kort prikkelend zinnetje, iets leuks of vrolijks of geruststellends toe.

 

    1. Hoe (voor handige zelfdoeners)
      Heb je een WordPress-website met een modern thema, dan kun je waarschijnlijk knoppen (buttons) invoegen via zogenaamde
      [shortcodes] in de wysiwyg-editor.

      Ben je handig met je website en weet je zelf waar je html en css kunt invoegen, dan is dit een geweldige tool: http://onlinehtmltools.com/button-genaretor/ (sic). Je kunt er zelf een knop helemaal op maat maken, zelfs aanpassen hoe de knop eruitziet als je er met je muis over beweegt (hover) en er op klikt (press)!html: heb je een WordPress-website en wil je de knop van in een pagina of bericht zetten, kies dan in het bewerkingsscherm voor het tabje tekst (naast wysiwyg). Hier kun je de html-code plakken.

      Heb je een WordPress-website en wil je de knop in een widget in je zijbalk zetten, ga dan naar Weergave, Widgets. Kies de zijbalk (sidebar) waar de widget moet komen en sleep daar een Tekst-widget naartoe. Plak hierin de html-code.

css: de css-code (de opmaak) zet je in het sylesheet van je theme: ga naar Weergave, Bewerker en plak de css-code onderin style.css.
Natuurlijk kun je ook je webbouwer vragen om een banaan op maat voor jou te maken. Als je webbouwer thuis is in online marketing zal hij/zij ook met je mee kunnen denken in wat de juiste call to action is op iedere pagina.

En nu gáán! Succes 😉