Super-irritant voor de één, een blessing voor de ander: automatische witregels in WordPress.

Om met de oplossing te beginnen: TIP 1 – Voor een simpele line break (tekst gaat direct door op de volgende regel) gebruik je in WordPress shift + enter.

Waarom WordPress een witregel geeft als je
[enter] toetst

WordPress wil haar gebruikers (website-eigenaren zoals jij) helpen om aantrekkelijke websites te maken. Daarbij horen webteksten die uitnodigend zijn om te lezen.

Internetgebruikers (waaronder jijzelf, én jouw bezoekers) lezen maar weinig op een website. Websites worden nu eenmaal anders gebruik dan bijvoorbeeld boeken, of zelf kranten, en met goede reden.

Wat je bezoekers wél doen: ze scannen tekst snel op relevantie en houden van hapklare brokken en heldere volgende acties. Websites met grote lappen tekst worden gemiddeld helemaal niet aantrekkelijk gevonden. Korte alinea’s met heldere kopjes zijn wél populair.

Irritant?

Er zijn ook veel mensen die het maar niets vinden dat WordPress ongevraagd een witregel invoegt. Voor jullie zal het al helpen om te weten dat je met shift + enter dus wel gewoon op een volgende regel doorgaat.

En er is nog een andere manier: TIP 2 – Je werkt normaal waarschijnlijk in het tabje Visueel (rechts bovenin je tekstbewerkingsblok). Switch naar het tabje Tekst en je kunt gewoon ‘enteren’ zoals je gewend bent. 

Misschien helpt het je ook dat je nu het waarom begrijpt… en misschien wil je zelfs toch ook wel je eigen schrijfgedrag aanpassen. In ieder geval heb je nu de keuze.

Tip voor op jouw website

TIP 3 – Probeer het gewoon eens! Omarm de witregel :P. Als jij door wilt op een volgende regel, kies dan in plaats daarvan voor een nieuwe alinea. En als je normaal gesproken een nieuwe alinea zou beginnen, voeg dan ook een tussenkopje in.

Extra voordeel: als je in je tussenkopjes de keywords van je website gebruikt, is dat ook weer goed voor je zoekmachineoptimalisatie. Dus twee vliegen in één klap.

Succes ermee!