Heel vaak raad ik klanten aan om hun ideeën in een mindmap uit te werken. Gisteren sprak ik sinds lange tijd Piet Hurkmans (mentor, trainer, toffe podcast), die tot mijn grote plezier (zonder dat we het erover hadden gehad) een mindmap uit zijn tas toverde. In één oogopslag werd helder wat we te bespreken hadden en hoe alles met elkaar samenhing.

Leren mindmappen
Het vergt misschien even oefening, maar al snel wil je niet anders meer. Al mijn ideeën giet ik in een mindmap. Of het nou een toekomstvisie voor jaren is of een websiteplan voor de dag: er komt een mindmap.

Waarom mindmappen?
De reden dat een mindmap zo goed werkt, is dat het mindmappingproces beter spiegelt hoe processen in je brein verlopen dan lineaire lijstjes. Ga maar na: ingevingen komen nooit netjes gecategoriseerd uit je gedachtenmachine rollen. Ze komen door elkaar: details en hoofdlijnen, risicofactoren en potten met goud, en dan af en toe komt er ook nog zoiets tussendoor: ‘Oh ja! ik wilde vandaag nog nieuwe schoenveters halen.’

Voor al die ingevingen is in het mindmapproces ruimte. Ze krijgen uiteindelijk vanzelf hun rechtmatige plaats.

Hoe werkt mindmappen?
Deze basic aanpak doet al wonderen: dump je ideeën of kennis (of tekst, als je die hebt) in kernwoorden uit je brein om een papier. Het mag kris kras door elkaar. Categoriseren komt later. Schrijf gewoon alles op dat in je opkomt. Goed of slecht idee, belangrijk of onbelangrijk, groot of klein, gek of compleet obvious, alles krijgt een plekje.

Klaar? Brein leeg? Mooi. Dan is het tijd voor de volgende stap.

Je gaat zo met kleurtjes de woorden omcirkelen die met elkaar te maken hebben. Neem eerst een tijdje de woorden op je blaadje in je op. Pak dan je kleurtjes en begin met cirkelen. Je mag ook doodlen en krassen en je mag er ook een kunstwerk van maken.

Klaar met kleuren? Pak een nieuw blaadje, zet je onderwerp in het midden en geef iedere kleur een eigen plek. Zie maar in het voorbeeldplaatje of in de video hoe dat kan uitpakken: je hebt nu een kleurrijk en inspirerend plaatje in plaats van een saaie lijst als alle andere.

Nieuwe verbanden en frisse ideeën
In workshops heb ik groepen mensen begeleid in het samen mindmappen. Dat is een magisch proces waarin nieuwe dingen ontstaan die je van tevoren echt niet had kunnen bedenken. Zoiets kan ook al gebeuren als je zelf een mindmap maakt: je gaat verbanden zien die je eerst niet had gelegd. Je brengt jezelf op ideeën. Én een mindmap maakt het makkelijker om dingen te onthouden.

Zo kun je een presentatie geven aan de hand van een mindmap (en tip: zet de mindmap in Prezi. Dat is misschien voor een volgende blogpost). Je onthoudt je presentatie dan makkelijker én je kunt beter improviseren dan wanneer alle info lijnrecht van een blaadje moet komen.

Video over mindmappen
De video hieronder is zowel voor kinderen als voor volwassenen leuk als eerste intro. Met dank aan David van der Kooij voor het plaatsen (en maken?) van de video op Youtube.