Vandaag kreeg ik een vraag van een klant:

Ik wilde een foto vervangen op mijn website in de ‘sidebar blog’, maar dat is mislukt.
Ik weet wel hoe je een foto in een pagina moet invoegen, maar in een widget werkt het blijkbaar weer anders en ik weet niet hoe.
Wil je mij laten weten hoe ik in die widget weer een foto kan plaatsen?

Twee manieren
Er zijn twee manieren om een afbeelding (foto, tekening, banner, pdf) in de zijbalk te plaatsen:

1. Met behulp van een afbeeldingswidget
2. Door html te typen of plakken in een tekstwidget

1.  Afbeeldingswidget

Deze manier heeft als voordeel dat het uploaden van een plaatje in je zijbalk voortaan net zo werkt als in een pagina of bericht. Een nadeel: de afbeeldingswidget zit (nog) niet standaard met je WordPresspakket meegeleverd. Daarom moet je eerst een plugin downloaden en activeren. Daarna zal de widget beschikbaar zijn.

Hier zijn de stappen:

 1. In je WordPress-admin, ga naar Plugins, Nieuwe plugin.
 2. In het volgende scherm zoek je via het zoekveld naar “Image widget”.
 3. Kies de plugin van Modern Tribe Inc. door te klikken op Nu installeren.
 4. De plugin wordt geinstalleerd en waarschijnlijk automatisch geactiveerd.
 5. Ga nu naar Weergave, Widgets. Dit is de pagina waar je widgets kunt plaatsen in de diverse ‘zijbalkgebieden’ van je website. De pagina bestaat uit drie delen: links het WordPress-menu, in het midden alle beschikbare widgets en ten slotte rechts de zijbalken.
 6. Vind de ‘Afbeelding widget’ en sleep die widget naar de gewenste zijbalk (of klik op de widget, selecteer de juiste zijbalk en klik Toevoegen).
 7. Je kunt nu een afbeelding toevoegen zoals je gewend bent te doen in een pagina of bericht. Eventuele tekst schrijf je in het veld ‘onderschrift’.

2.  HTML typen of plakken in een tekstwidget

Deze manier heeft als voordeel dat je meteen aan de slag kunt, zonder een plugin te hoeven installeren. Je moet wel een beetje comfortabel zijn met (het knippen en plakken van) html. (Lees deze manier sowieso even; het is altijd handig om te weten hoe je een WordPress-pagina of -bericht kunt gebruiken om html-code te genereren!)

 1. Open een nieuw bericht of pagina.
 2. Voeg hier de afbeelding in zoals je gewend bent te doen.
 3. Klik rechts bovenin op het tabje Tekst (naast WYSIWYG)
 4. Je ziet nu de html-code die bij het de ingevoegde afbeelding hoort. Deze code zegt iets over de locatie van de afbeelding, de uitlijning, de afmeting enz. Kopieer deze volledige html-code, die begint met < en eindigt met >.
 5. Ga nu naar Weergave, Widgets. Voeg een tekstwidget toe aan de zijbalk waar het plaatje moet komen.
 6. Plak de html-code in de tekstwidget. Wil je nog tekst typen die bij het plaatje hoort, dan kan dat gewoon in dezelfde widget.

Een paar tips nog:

 • Bij het uploaden van een plaatje, kun je kiezen waar het naartoe linkt. Kies hier Geen (als je op het plaatje klikt, gebeurt er niets) of vul de url in van een relevante pagina in jouw website.
 • Zorg bij het invoegen van het plaatje (in de widget of pagina/bericht) dat het al de gewenste afmeting heeft. Je kunt de afmeting instellen als je op het punt staat om het plaatje in te voegen. Klik dan op Afbeelding bewerken en schaal de afbeelding naar het juiste formaat.

 

Veel plezier!