Even voorstellen? Wij zijn Jan, Judith en Lua (2018). Misschien kom je al langer op mijn blog, maar er is een goeie kans dat dit je eerste kennismaking is. Daarom even iets over ons in een notendop:

Jan is coach en timmerman-meubelmaker. Het is zijn droom ons eigen huis te bouwen.
Judith is web designer voor wereldverbeteraars en begeleider van adem- en lichaamswerk.
Lua is een vrolijke kleine meid die houdt van klimmen, klauteren, plantjes en vogels ontdekken, héél hard (loop)fietsen en knuffelen (stand van zaken 2020).

We doen dus allebei iets praktisch én iets ‘diepers’ voor ons beroep. Ik (Judith) blog daarnaast graag over al mijn interesses, en zo kom je hier terecht: wij gaan een nieuw avontuur aan en ik neem jullie mee in onze reis.

Vakantiehuis en ieder voor zich
We verblijven nu een groot deel van de tijd in onze vakantiewoning van 40 m2 in een prachtig park midden in het bos. Het leven in de natuur bevalt ons geweldig. Een probleem is de inschrijving. Wij wonen nu nog in een appartement in Duitsland (waar Jan vandaan komt) maar willen settelen in Nederland, liefst in Utrecht of Gelderland.

Iets anders wat we erg missen is gemeenschappelijkheid en gedeelde visie op duurzaam wonen. Op het park is iedereen best wel op zichzelf en iedereen heeft z’n eigen grasmaaier, bladblazer en wasmachine – doodzonde! Hoe leuk zou het zijn om een gemeenschappelijke poule te hebben van gereedschappen en vaardigheden die we voor en met elkaar kunnen inzetten? Wij geloven in een wereld waarin dat normaal is en we willen het zelf nog meer in ons leven in de praktijk brengen.

We hebben ons in de afgelopen periode georiënteerd op verschillende mogelijkheden: zelf een woongroep starten in een groot gedeeld huis of op een boerderij, aansluiten bij een centraalwonenproject (en we schreven ons zelfs in bij de leukste: een project in Driebergen), of een plekje vinden in een tinyhouseproject, al vonden we tiny wel érg tiny en zagen we een beetje op tegen het tijdelijke karakter van veel tinyhouseinitiatieven…

Enter Ecowieck in Ewijk
En toen vonden we Ecowieck en CPO Calimero. Gemeenschappelijk, duurzaam, groen, tiny (maxi), voor vast én vlak bij Nijmegen, een heerlijke stad met veel Duitsers en Duitsland om de hoek (leuk voor Jan). Perfect!

Jan heeft dus die lang gekoesterde droom: een eigen huis bouwen. Die droom kan nu werkelijkheid worden. De visie van de projectgroep is gebaseerd op aan duurzaamheid en gemeenschappelijkheid en dat is precies waar we naar op zoek zijn! Een mooie match en we hopen heel erg op een plekje in dit project.

Het ontwerp van ons tiny house maxi
Tegelijk zijn we al begonnen met het ontwerp van het tiny house. Jan heeft hierin absoluut het voortouw, die zit tot diep in de nacht plattegrondjes te tekenen-gummen-aanpassen-perfectioneren, die hij dan de volgende dag aan mij laat zien.

Bij Jans laatste ontwerp ging ik helemaal om. Een tiny house maxi had hij ontworpen, want in ons beoogde project mag je tot 50 vierkante meter gebruiksoppervlak hebben en dat willen we graag optimaal benutten. We leven graag ‘minimal’ met toch een comfortabele bewegingsruimte voor onszelf, voor Lua en eventuele gezinsuitbreiding.

De volgende dag kon ik niet wachten om zelf meteen met kleurpotloden en papier een 3D-impressie te tekenen, zo vol zat ik met voorpret. In dit huisje wil ik wonen, het wordt prachtig!

In komende blogposts zal ik meer vertellen over het ontwerp, onze keuzes en de verdere ontwikkelingen.