Hardlopen maakt me blij. Het helpt me bij bijna alles. Het is namelijk de ene sleutel waarmee ik iedere negatieve spiraal kan doorbreken: snoep ik te veel? Hardlopen maakt dat ik er geen zin meer in heb. Kom ik te weinig buiten in de natuur? Hardlopen herinnert me hoe fijn ik al dat groen en die takken ook al weer vind. Voel ik me depri, of prikkelbaar? Een halfuurtje hardlopen en mijn dag kan niet meer stuk.

Hersteltijd

Ik loop dus graag hard, ca 2x per week minimaal 5km. En als het zou kunnen, dan zou ik 3x per week gaan! Maar ik heb één probleempje, en dat is dat ik twee dagen nodig heb om te herstellen.

Signalen van mijn lichaam

Vroeger had ik dat niet door, en vond ik dat één dag genoeg moest zijn. Ik probeerde me dus aan de schemaatjes te houden, tegen de signalen van mijn lichaam in. Daardoor liep ik me binnen een paar weken een blessure, nog voor ik had opgebouwd naar het kunnen lopen van 5km.

Extra rustdagen

Zonde. Dat kon anders. Ik ben opnieuw gestart, een jaar of vier, vijf geleden al weer. En ik heb tussen alle trainingen minimaal TWEE rustdagen gehouden. Et… voilà! Ik ren nu met gemak 5km, en heel af en toe ren ik er tien. Voelt fantastisch!

Hersteltijd verkorten

Ik ben nu aan het experimenteren met manieren om de hersteltijd te verkorten. Enkele dingen die ik al doe of heb gedaan: beter opwarmen, beter stretchen achteraf, BCAA’s (bepaalde aminozuren) voorafgaand aan de training, voetenbad in epsomzout, en insmeren met arnica- of kyttazalf. Maar het meeste verwacht ik hiervan: direct na de workout een lekkere smoothie om de opgebruikte reserves weer aan te vullen.

Shake voor herstel na het hardlopen

Deze shake heb ik expres zo samengesteld dat ie een fijne balans heeft tussen eiwitten en koolhydraten. Hij is superlekker en levert de juiste bouwstenen voor mijn lijf om te aangebrachte ‘schade’ van de workout weer te herstellen, spieren op te bouwen en mijn energie op pijl te houden. Dit artikel van Healthline heeft me geholpen: https://www.healthline.com/nutrition/eat-after-workout en deze voedingswaardencalculator: https://www.nutritionvalue.org/nutritioncalculator.php.

Recept vegan eiwitshake voor herstel na het hardlopen

Ik maak ‘m van tevoren en lepel ‘m na afloop van de training lekker op. Binnen 30 minuten na je training schijnt het beste te zijn. Hij heeft een perfecte verhouding van eiwitten : koolhydraten, namelijk 1:3. Er zit pindakaas in omdat die relatief veel van de juiste eiwitten bevat. Is er iemand die nog een tip heeft om tot de perfecte aminozuurverhouding te komen..? Laat het me weten in de comments, ik ben héél benieuwd!

En… wat is jouw favoriete voeding voor herstel na het sporten? Laat het ons weten in de comments!

Vegan shake voor herstel na je training

Zo maak je zelf de perfecte smoothie voor snel herstel na het hardlopen - vegan en zonder poeders! Met haver voor extra gezonde effecten.
Prep Time 2 minutes
Cook Time 0 minutes
Total Time 2 minutes
Course lunch, Ontbijt, Snack
Cuisine Sportvoeding, Vegan, Wereld
Servings 1
Calories 500 kcal

Equipment

 • blender of staafmixer

Ingredients
  

 • 1 halve banaan
 • 2 el haver
 • 2 el hennepzaad (gepeld)
 • 2 el lijnzaad (heel of gebroken)
 • 1 el pindakaas
 • 100 ml plantaardige 'melk', bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk
 • 1 snuf kaneel, kurkuma etc naar wens
 • 1 tl cacaonibs

Instructions
 

 • Doe alles behalve de kaneel, kurkuma en cacaonibs in de blender.
 • Blend glad, schenk in en laat een tijdje staan om in te dikken.
 • Roer kaneel en kurkuma er losjes door en top af met de cacaonibs.
 • Verwen jezelf met deze heerlijke, creamy, gezonde traktatie!
Keyword banaan, haver, hennepzaad, pindakaas, proteïne, shake, smoothie, vegan