Een website bezoeken is een beetje als speeddaten. Het eerste wat bezoekers willen weten is: zit ik hier goed? Het is dus belangrijk om in die eerste seconden meteen de juiste indruk te maken. Eigenlijk wil je dat alles in mij “Jaaaaa!” roept tegen jou.

Tip #1: Maak een heldere tagline

Dit artikel is deel 1 in de serie gouden tips & to do’s voor een succesvolle website. Schrijf je hier in.

Een tagline is een samenvatting van je dienst in enkele woorden. Hij vertelt me wat ik kan verwachten en waarom ik voor jou zou kiezen. Een voorbeeld van een sterke tagline:

CitysessiesSnel en makkelijk ‘n goede fotograaf vinden

Deze tagline vertelt mij precies wat ik op de site kan doen: een fotograaf vinden. En waarom zou ik voor CitySessies kiezen? Het gaat snel en makkelijk én hun fotografen zijn goed. Ik ben om. Als ik een fotograaf zoek, is dit precies wat ik nodig heb.

To Do

Schrijf een tagline die voldoet aan de volgende kenmerken:

 • Kort
  Gebruik enkele kernachtige woorden.
 • Helder
  Wees niet wollig: zeg bijvoorbeeld wel “Online financieel advies voor starters” en niet “Onze diensten zijn uw oplossingen”.
 • Eerlijk
  Ben je écht de grootste en goedkoopste? Gebruik die termen alleen als ze controleerbaar en geloofwaardig zijn. Anders heb je meteen een minnetje voor betrouwbaarheid.
 • Onderscheidend
  Vertel waar jij je in onderscheidt: snel, persoonlijk, lokaal, origineel, expertise, …

Zorg dat de tagline meteen opvalt, op iedere pagina terugkomt (net als je logo) en prettig oogt:

 • Goed leesbaar
  Gebruik een goed leesbaar lettertype in een passende kleur. Goede fonts kun je vinden op google.com/fonts. Bovenin bij Preview text kun je in de dropdown kiezen voor
  [Enter your own text]. Daar typ je je eigen tagline. Je ziet dan alle fontvoorbeelden in je eigen woorden en krijgt meteen gevoel of het ‘klopt’. Gebruik géén blokletters, dat is schreeuwerig.
 • Onder of naast je logo, bovenaan je website
  Je tagline en logo gaan samen. Zorg dat ze op de plek staan waar mensen het eerst kijken en waar je ze verwacht: bovenaan je website.
 • In geschreven tekst, dus niet in een plaatje verwerkt
  Voor zoekmachinerobots is tekst in een plaatje niet leesbaar. Heb je een WordPress-website, ga dan naar Instellingen, Algemeen en vul daar bij Tagline jouw tagline in. Misschien verschijnt die tekst nu direct op je website. Zo niet, vraag dan je webbouwer om dat voor je te doen.

Een heldere tagline die in het oogt springt, zorgt ervoor dat je bezoekers direct hun hart voor je openen. Als dat goed zit, kan de rest van het verleidingsspel beginnen. Volg ook de andere tips…

Zet nu de eerste stap! Deel jouw tagline hieronder in de reacties.

Dit artikel is deel 1 in de serie gouden tips & to do’s voor een succesvolle website.