Bericht van je hostingprovider: “We hebben je website offline gehaald, want er was onwaarschijnlijk veel verkeer op je website. Er is iets niet in de haak.”

Schrikken, ja. Helaas gebeurt het nog steeds, en de laatste tijd wat vaker onder WordPressgebruikers wereldwijd. Als je de tips in dit artikel volgt, voorkom je dat jij de volgende bent.

Wat er waarschijnlijk aan de hand is in bovenstaand scenario: hackers proberen via robots achter je wachtwoord te komen door duizenden keren een inlogverzoek op je website te doen, steeds met een ander wachtwoord.

Andere klanten van je hostingprovider hebben hier ook last van, en dus besluit je host om jouw website offline te halen. Dit is als er alleen nog maar geprobéérd wordt om je site binnen te dringen. Tip 2 in de video gaat jouw redding zijn.

Is het de hackers eenmaal gelukt je site binnen te dringen, dan ben je wel iets verder van huis; jouw website wordt vanaf dat moment gebruikt als parkeerplaats voor allerlei achterkamertjespraktijken van het internet. Je ziet het aan ongebruikelijk hoge bezoekersaantallen. Vaak zijn er bestanden geplaatst die niet op jouw website thuishoren maar wel via jouw domein kunnen worden bezocht, zoals ‘spannende’ plaatjes en contactformulieren voor clandestiene praktijken.

Als je gebruikmaakt van de eindeloze mogelijkheden van het web, is het belangrijk dat je ook de basics kent van zelfbescherming.

In de video hierboven zie je alles wat je moet weten

Succes! Mocht je website al geïnfecteerd zijn, neem dan contact op met je webbouwer. Hij/zij kan je helpen om je website te vernieuwen, weer ‘schoon’ te krijgen en te beschermen in de toekomst. Anders… volg bovenstaande tips op and you’re safe!