Wie mijn blog volgt, weet dat we hopen in te stromen bij een gaaf ecowonenproject: het tinyhouse-initiatief van CPO Calimero. In deze blog een paar essentials en links voor wie meer wil weten.

Beuningen energieneutraal in 2040

De gemeente Beuningen, waar Ewijk onder valt, wil in 2040 klimaatneutraal zijn. De bewoners en bedrijven wekken dan net zo veel duurzame energie op als in de hele gemeente wordt gebruikt. Dat is een fantastisch doel en om dat resultaat te behalen, moet er veel gebeuren. De gemeente werkt samen met inwoners, bedrijven en professionals aan verschillende activiteiten voor een energieneutraal Beuningen in 2040. De ecowijk is een van die activiteiten. Meer informatie lees je op www.energiekbeuningen.nl.

Ecowieck

Er wordt dus gebouwd aan de Ecowieck: een klimaatneutrale wijk. Die wijk is groen, gericht op gemeenschappelijkheid en hij is energiezuinig gebouwd. Een deel van de wijk mag nu worden ontwikkeld door CPO Calimero, een groep enthousiastelingen die groen, duurzaam en ‘tiny’ wil wonen. Want: klein wonen is energiezuinig, nodigt uit om (meer) buiten in de natuur te leven en om te ontspullen en consuminderen; over dat alles later meer.

Wat is een CPO?

Een CPO is een collectief-particulier opdrachtgever. Dat betekent dat particulieren (niet-bedrijven) zich verenigen tot een collectief en zo samen opdrachtgever worden in een (bouw)project. In dit geval is dus niet de gemeente Ewijk of een projectontwikkelaar de opdrachtgever, maar de CPO.

Het plan

CPO Calimero heeft aan de gemeente Ewijk een prachtig plan voorgelegd voor een tinyhouse-/ecowonenproject waarin plaats is voor 20 huisjes, waarvan 15 koop en 5 sociale huur. De percelen meten ca 180 m2 en zullen zijn gelegen in een groter gemeenschappelijk terrein, autovrij en met een gemeenschappelijk gebouw voor gereedschap, wasmachines en andere zaken die we t.z.t. met elkaar willen delen.

Het terrein is nu nog een prachtige oude fruitboomgaard en er worden zo veel mogelijk bomen behouden voor de (eetbare) tuin in het gemeenschappelijk groen. De auto’s komen op een parkeerterrein, dat weer overkapt wordt met zonnepanelen. We worden zo mogelijk zelfvoorzienend en gebruiken waar mogelijk lowtech maar indien gewenst ook hightech oplossingen om onze footprint te beperken.

(Zie, leuk hè: ik zeg al we. In mijn hoofd is het al zo ver dat we mee mogen doen :).)

De gemeente Beuningen/Ewijk viel voor het plan en de mensen die (inmiddels) de kernstartgroep van CPO Calimero uitmaakten, kregen in oktober 2020 de aanbesteding toegewezen. Nu moesten zij aan de bak: medebewoners zoeken! Hier zijn wij hen op het spoor gekomen.

Dankzij een mail van Marjolein in ‘t klein (de frontvrouw van tiny Nederland, mag je wel zeggen) lazen we over het project, werden we enthousiast en besloten we ons in te schrijven. We zijn ook meteen een keer gaan kijken in Ewijk: hoe bevalt de wijk, het dorp, de omgeving? De boomgaard was prachtig. We vinden de ligging zo vlak bij Nijmegen super. En de timing klopt, het plan klopt, de mensen kloppen (voor zo ver we nu kunnen inschatten), alles klopt.

De rest is geschiedenis: iets over de online bijeenkomst die volgde en onze voorstelvideo zie je hier. We werden uitgenodigd. In januari 2021 zijn er online en offline bijeenkomsten gepland voor de geselecteerde kandidaat-bewoners. Wij hebben er onwijs veel zin in om met de (eventuele) nieuwe buren kennis te maken.

En intussen… gaan wij lekker verder dromen over en plannen aan ons huisje. Wordt vervolgd!