“In 2020, the pandemic-induced lockdown measures around the world slowed human activity down. As a consequence, the date of Earth Overshoot Day – when humanity has used as much ecological resources as the planet’s natural ecosystems can regenerate in the whole year – was pushed back to where it stood some 15 years ago (a conservative 24 days later than in 2019.) The global Ecological Footprint shrank year-over-year, but it was not good news because it came at the tremendous cost of a global tragedy that impacted millions of lives.”

Bron: https://www.footprintnetwork.org/appeal-2021/, 30 januari 2021

Heb je wel eens gehoord van Earth Overshoot Day? Dat is de dag in het jaar dat we met z’n allen de grens bereiken van wat de Aarde in één jaar aan grondstoffen kan regenereren. In 2020 is die datum 24 dagen opgeschoven (in de goede richting) dankzij de wereldwijde lockdowns, die zorgden voor minder mileubelasting, naar 22 augustus.

Precies, alles wat we ná 22 augustus hebben verbruikt, is overschot. Meer dan de Aarde kan opbrengen. Roofbouw.

De aanleiding voor die lockdowns was natuurlijk de corona-pandemie. De pandemie die een symptoom is van de onbalans die we als mensheid creëren door de Aarde uit te buiten. En zoals ik dat ook wel uit mijn eigen leven ken: op overbelasting volgt noodzakelijkerwijs rust (want je kán niet meer zo verder), en die rust is weldadig.

Ik kan wel huilen als ik de plaatjes zie uit India of China van luchten die in geen jaren meer zo helder waren. Corona maakt eens te meer duidelijk: HET MOET én HET KAN.

Welke lessen kunnen we leren uit onze collectieve rustperiode? Wat willen we behouden en hoe gaan we verder vanaf hier?

  • Ik heb geleerd hoe zeer me het welzijn van de Aarde aan het hart gaat.
  • Ik heb meer oog gekregen voor lokale projecten, bijvoorbeeld via Transition Towns.
  • Ik ben me verder gaan verdiepen in permacultuur.
  • Ik heb genoten van het burencontact dat floreerde.
  • Toen in de eerste lockdown mijn klussen stilvielen, heb ik een online cursus gelanceerd (Impact met je passie: websites voor wereldverbeteraars). En mede dankzij die actie lopen nu in de tweede lockdown (2020-2021) mijn websiteklussen ongebreideld door.

Ik heb de waarde van online in de praktijk zien door alle initiatieven van onder meer zangers en workshopleiders die hun werk bleven delen, online vaak zelfs voor een groter publiek dan offline, en door mijn eigen grotere bereik met mijn websitewerk.

En oh wat heb ik offline gemist, bijvoorbeeld toen we ‘solliciteerden’ naar een plek in de tinyhouse-Ecowieck in Ewijk en onze misschien-wel-nieuwe-buren en werkgroepgenoten alleen op een scherm konden zien. Maar ook toen we besloten in Duitsland te blijven en van allebei mijn zusjes de verjaardag misten.

Wat ik zelf doe? Ik woon ‘tamelijk tiny’ met een huishouden van drie op 40 (binnenkort 50) m2. Ik eet grotendeels veganistisch (af en toe kaas en vis), lokaal en uit eigen tuin. Ik werk voor wereldverbeteraars met een positieve bijdrage en help hun impact vergroten. Ik ben lid van een politieke partij die het welzijn van de Aarde boven de kortetermijnverlangens van mensen stelt. Ik koop bijna alles tweedehands: kleding, meubels en apparatuur. Als ik vlieg, compenseer ik de klimaatbelasting van mijn vlucht via Mindful Flights. Ik begeleid mensen in het vergroten van hun bewustzijn door adem- en lichaamswerk. En ik deel erover via mijn blog.

Is dat allemaal genoeg? Nee. Doe ik ook nog dingen die schadelijk zijn, zoals autorijden en vliegen? Ja, of misschien. Maar wat corona ons heeft laten zien, is dat we samen zo veel meer kunnen bereiken dan gedacht. Dat een andere manier van leven mogelijk is en dat er nieuwe kansen en mogelijkheden voor het grijpen liggen. En het heeft ons een kijkje in de toekomst gegeven: schone luchten. Lege snelwegen. Vakanties in eigen land. De nabijheid van je eigen gezin. Genieten van het hier en nu. Kansen creëren uit noodzaak. Het kan. En het moet.

“So go #MoveTheDate. World and national leaders, influencers, decision makers in the public sphere or in business, local actors, community organizers and members, let the world know what you are doing to support the long-term success of humanity and ensure your own. Let us know how we can support you. Ask us how you or your organization can support the movement to keep spreading the word and fueling action (hint: translators welcome!). Let’s talk. Together, let’s design our future.”

#MOVETHEDATE