Bewustzijnswerk

Dit artikel maakt deel uit van de reeks 3 dingen die mijn leven veranderden (en mijn onderneming voeden):

Persoonlijk leiderschap
Bewustzijnswerk (lees je nu)
Meditatie, natuur & stilte

Bewustzijnswerk

Bewustzijnswerk is innerlijk werk waarin je je bewustzijn verruimt. Dit kan in tamelijk milde vorm middels visualisaties en meditaties, of in sterkere vorm door het innemen van psychedelica (plantmedicijnen zoals ayahuasca en truffels) of het beoefenen van ademwerk (mijn persoonlijke favoriet).

Bewustzijnswerk geeft je toegang tot dimensies van de werkelijkheid die vanuit je normale denkgeest gesloten blijven. Het maakt je open voor spirituele inzichten en geeft je toegang tot (deels) onbewuste informatie die in je lichaam – en daarbuiten – ligt opgeslagen.

Veel mensen moeten een drempel over voordat ze aan bewustzijnswerk beginnen. Ze vinden het moeilijk om de controle los te laten. Ademwerk kan dan een goede ingang zijn, omdat het enerzijds heel veel potentie heeft en je anderzijds makkelijk zelf de intensiteit kunt bijsturen.

Antenne

Ons lichaam (inclusief ons brein) kun je zien als een antenne. Die antenne is heel gevoelig en staat afgestemd op een bepaalde frequentie, zoals je ook met een tv-antenne kun afstemmen op een bepaalde bandbreedte. Alle tv-signalen zijn op ieder moment in potentie beschikbaar. Welke zender jij daadwerkelijk ontvangt, hangt af van hoe je je antenne richt. Precies zo is het ook met jouw realiteit. Welke realiteit jij waarneemt, hangt af van hoe je je antenne hebt gericht.

De realiteit zit los

Door bewustzijnswerk ga je zien hoe dun en vluchtig de alledaagse realiteit eigenlijk is. Er kan plotseling een gordijn uit het decor vallen, waardoor je vrij uitzicht op het toneel krijgt en alles veel helderder ziet. Het ‘gordijn’ kan bijvoorbeeld bestaan uit normen, definities of overtuigingen die jouw wereldbeeld bepaalden. Het wegvallen daarvan kan voelen als een enorme opluchting of bevrijding, maar ook een angstaanjagend gevoel van leegte of verlies geven. Daarom is het belangrijk dat je bewustzijnswerk doet onder adequate begeleiding van iemand die je vertrouwt.

To me, by me, through me, as me

Spirituele ontwikkeling wordt wel eens in deze vier termen opgedeeld:

1. To me – het leven overkomt me (slachtofferschap, drama)
2. By me – ik creëer mijn eigen realiteit (persoonlijk leiderschap)
3. Through me – ik ben een kanaal voor een hogere/diepere kracht (spiritualiteit, creativiteit)
4. As me – ik ben en alles is zuiver bewustzijn (eenheid, god-bewustzijn)

Je kunt deze termen of fases zien als frequenties van de realiteit, van laag naar hoog, waarop je kun afstemmen. Om een fase verder te komen, moet je steeds een illusie loslaten: eerst slachtofferschap, dan controle en uiteindelijk de dualiteit, oftewel je gevoel van afgescheidenheid: je ego.

Bewustzijnswerk helpt je deze sprongen te maken. Door af te stemmen op andere frequenties, ga je nieuwe dimensies van de realiteit waarnemen. Dit maakt je krachtig, compassievol en mild, en gaandeweg ga je zelf steeds meer stralen met het pure licht van bewustzijn.

Mensen die deze reis maken, zijn als vuurtjes waar je je aan kunt warmen. Door in hun nabijheid te zijn, wordt de vlam van je eigen bewustzijn ook aangewakkerd. Je gevoel van afgescheidenheid vervaagt en je gevoel van verbondenheid neemt toe. Je ervaart meer en meer lichtheid, moeiteloosheid. Je hoort je innerlijke stem en weet wat juist is om te doen voor jou, in dit moment. Niet vanuit je denkhoofd, maar vanuit je hart en buik, die in contact staan met je ziel.

Adem- en lichaamswerk

In mijn eigen pad heb ik ervaren hoe het is mezelf te ervaren als kosmische energie, zoals een golf in de oceaan een tijdelijke vorm is van de enorme, veranderlijke, diepe werkelijkheid van de zee. Dit weten gaf me een enorm gevoel van vrijheid, bevrijding, vertrouwen, vrijheid van angst, een diep weten dat alles oké is, en een tijdlang een bijna continu eenheidsgevoel. Ik noem dit wakker worden als ‘spirit’.

In een volgende fase ‘landde’ ik weer in de dagelijkse realiteit van mijn leven, de wereld, mijn lichaam. Bevrijd van angst om te voelen, ging ik steeds meer echt in mijn lichaam leven. En daar ervaar ik nu hoe ontwaking ook (en vooral) een continu proces is van aanwezig zijn in mijn lijf, in het hier en nu, met alles wat er is, in elk moment. Hier. Nu. Dit. Echt. Rauw. Dit noem ik ontwaken als ‘dier’.

Bewustzijnswerk beweegt voor mij zowel de hoogte als de diepte in en je neemt het mee overal waar je gaat. Het blijft niet beperkt tot een ademsessie, meditatie of retreat. Het is je realiteit van alledag en hoe je je daarin verhoudt tot alles wat er gebeurt.

Wil je het ervaren?

Ik begeleid en assisteer al tien jaar bewustzijnswerk in verschillende vormen (en beoefen het nog langer). En een ongeveer even lange tijd maak ik al websites, sinds acht jaar specifiek voor ‘wereldverbeteraars’. Daarmee bedoel ik: mensen die de drive voelen om vanuit hun hart een positieve bijdrage in de wereld te leveren. Vaak is hun werk geboren uit een persoonlijke transformatie: een pijn of wond die ze hebben omgezet in waardevolle lessen en inzichten.

Nu breng ik die twee lines of work samen. Het proces van transformatie en verwezenlijking van je ‘calling’, faciliteer ik in een training. Mail me (of DM op Instagram: @in1dagonline) als je geïnteresseerd bent en vertel me 1) over jezelf, 2) waarom je dit wilt doen en 3) wat je ervan hoopt of verwacht.

By |2021-11-28T18:19:23+01:0014th May 2021|Ayahuasca, Blog, Business, Levenskunst|1 Comment

Deel als je denkt dat anderen hier ook wat aan hebben:

About the Author:

User Avatar
Judith van Kolfschoten (Juuth) is a blogger and yoga, breath & bodywork guide. She supports people and projects in creating a better world, inside & out. Ease your mind, open your heart, take positive action.

One Comment

  1. […] leiderschap (lees je nu) Bewustzijnswerk Meditatie, natuur & […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Title

Go to Top