Dit artikel maakt deel uit van de reeks 3 dingen die mijn leven veranderden (en mijn onderneming voeden):
Persoonlijk leiderschap (lees je nu)
Bewustzijnswerk
Meditatie, natuur & stilte
Persoonlijk leiderschap
Persoonlijk leiderschap is je vermogen om je eigen gedrag en reacties te bepalen. Een innerlijke houding te kiezen die ondersteunend is aan jezelf. Keuzes te maken afgestemd op je eigen waarden. In helderheid en harmonie te leven met jezelf en je omgeving. In contact te zijn met je diepste, vrije kern en van daar uit te handelen.
Je kunt persoonlijk leiderschap ontwikkelen door je angsten aan te kijken, door te onderkennen hoe je jezelf saboteert en nieuw gedrag aan te leren, en door beperkende overtuigingen en gevoelens te vervangen door helpende overtuigingen.
PL
Ik kan een hoop zeggen over persoonlijk leiderschap en waar ik het leerde, maar er is één plek en training geweest die er met kop en schouders bovenuit steekt in termen van impact en langdurig effect in mijn leven: de training Persoonlijk Leiderschap (PL) van Amethist Developing People in Amersfoort.
Die kun je nog steeds volgen en het is een aanrader als je bereid bent stevig door de mangel te gaan en er uit te komen met een hart dat overstroomt van liefde. Het is ervaringsleren, je zult je bekende weerstandspatronen inzetten en als je ze zelf nog niet ziet, worden ze je aangewezen.
Het zijn twee driedaagsen (je slaapt thuis) en dan nog drie losse vervolgdagen, dus in totaal negen dagen. Hier maak je de stap van bijvoorbeeld ‘is dit het nou/het leven overkomt me, had ik maar…, ben ik wel goed genoeg?’ naar bijvoorbeeld ‘ik kies mijn reacties, dit ben ik, dit is mijn doel en wat er ook gebeurt, ik ben goed!’
PRI en The Work
De PL waarover ik hierboven schrijf, heeft me ook een instrument gegeven waardoor ik mijn emoties kan navigeren: de Emotie-GPS. Werkt perfect voor mij en ik pas ‘m nog steeds (jaren nadat ik de training heb gedaan!) toe als ik ergens in vastloop. Er zijn meerdere van dat soort methodes, bijvoorbeeld Past Reality Integration (in het boek Illusies van Ingeborg Bosch) en The Work van Byron Katie (heel veel voorbeelden te vinden op Youtube). Die laatste helpt je vooral om je overtuigingen te bevragen en ervan los te komen. Dat kan een enorm bevrijdende ervaring zijn. Ik heb er al vaker over geschreven op mijn persoonlijke blog Juuth.com.
De drama-driehoek (oftewel: de slachtoffer-driehoek)
Nog een fantastische tool voor persoonlijk leiderschap én een interessante stap naar bewustzijn van je rol in een systeem, is de dramadriehoek. Als je die niet kent, lees dit geweldige (en lange maar goed doorwrochte) artikel van Lynne Forrest: The three faces of victim. De drie gezichten van slachtofferschap zijn: de boosdoener, de redder en het slachtoffer.
Een spirituele leraar zei me ooit: “Wherever there is a victim, there are always also an offender and a rescuer. If you recognize one of them in your life, go and find the other two.” En het is waar. Intern gaan we compenseren. Als we ons hier slachtoffer voelen, gaan we daar de redder uithangen en (als we heel eerlijk zijn) op andere fronten misbruik maken of schade toebrengen. ‘Ik heb het al zo zwaar gehad, nu is het even mijn beurt.’
Maar niet alleen IN jezelf kun je de drie gezichten van slachtofferschap herkennen. Ook in je relaties met anderen komt het je vast bekend voor. Als je het eenmaal ziet, is het opeens overal: constellaties van mensen die samen een drama creëren. Want zo heet de scène die volgt zodra iemand zichzelf of een ander aanwijst als slachtoffer, boosdoener óf redder: een drama.
De ironie van de dramadriehoek? Ze voelen zich uiteindelijk allemaal slachtoffer en wijzen steeds elkaar de andere rollen toe!
Het slachtoffer zegt: zie je wel, heb ik weer, zo gaat het nou altijd, ik kan het niet meer aan, het wordt toch nooit iets.
De redder zegt (waarschijnlijk niet hardop): na alles wat ik voor je heb gedaan, kun je nu ook niet één keertje aan mij denken?!
En de boosdoener zegt: ik sta in mijn recht. Als ik het niet eerst doe, dan pakken ze mij. Jammer, maar zo werkt de wereld.
De meeste mensen herkennen zichzelf vooral in één van de rollen als ze terugkijken naar de drama’s in hun leven. Dit is je startpositie. Dit en nog meer legt Lynne perfect uit met mooie illustraties in haar artikel.
In je kracht staan
Als je beseft dat je ten diepste perfect bent (en niet stiekem een beetje mislukt of beschadigd, zoals veel mensen denken) en dat je zelf je reacties kunt kiezen, wat er ook gebeurt, en je leeft dit besef ook uit, dan sta je in je kracht. Dan kun je fouten maken – of niet, en je kunt verliezen lijden – of niet, maar je hebt steeds een innerlijke houding van vrede. Je bent open voor nieuwe inzichten. Je bent flexibel en stevig. Je kunt tegen kritiek en tegenslag. Je bent stevig, mild en helder in je keuzes.
Tot slot
Persoonlijk leiderschap gaat over liefde en keuzes. Het is voor mij een anker in het leven, een set vaardigheden die me enorm veel houvast heeft gegeven. Het is het stevige fundament voor alles wat ik doe: als ondernemer, moeder, geliefde, mens. Zonder persoonlijk leiderschap voelt het leven als een zompig moeras, of als een slagveld. Daarom: ben je ontevreden over je omstandigheden, start dan met je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.
En dat is dan nog maar het begin. Lees de volgende artikelen in deze serie voor het vervolg :).
[…] Persoonlijk leiderschap Bewustzijnswerk Meditatie, natuur & stilte (lees je nu) […]