Ik wou dat ik de tijd had genomen om een foto te maken die meer recht deed aan de knisperige, verse, nootachtige, zacht-en-toch-knapperige bite van deze schatjes.

De waarheid is dat ik deze spring rolls niet echt zelf heb gemaakt; ik heb gewoon alle ingredienten op tafel gezet en liet mensen hun gang gaan met het vullen van de rijstpapiervellen. Dus om een leuke foto te maken, moest ik hun creaties van hun bord grissen en omhoog houden in de laatste zonnestralen van de dag… afijn. Je ziet het wel voor je. De foto hierboven is het beste dat ik voor elkaar kon krijgen ;).

Nou zal ik het kort houden en meteen duiken in de geheimen van spring rolls rollen. Het idee is: alles kan. Ik vind het vooral leuk om twee of meer groenten te combineren met wat groene blaadjes, sesamzaad, sprouts en avocado en ze dan in soja- of chilisaus te dippen.

raw-salads-stuffing-springrolls-pixlrVoor deze (bijna) rauwe, veganistische spring rolls, maakte ik drie kleurrijke groentecombinaties:

  • Courgette met tijm
  • Wortel met hennep en zwart mosterzaad,
  • Pastinaak met geroosterd sesamzaad

We hadden ook drie verschillende dips: pittige chili, tahin (= sesampasta) met olijfolie en citroen, en sojasaus.

En in plaats van avocado te gebruiken (wat echt absoluut wel heel erg fantastisch is om cremigheid mee aan de spring roolls toe te voegen), hebben we van deze genoten met een kant-en-klaar gekochte linzenspread die ik wat kruidiger en romiger gemaakt heb.

Ten slotte zat er ook al genoeg avocado in de avocado lemon pie die we als dessert zouden eten…

Courgette met tijm

Rasp de courgette of snijd ‘m met een juliennesnijder. Voeg een beetje zout toe en laat 20 minuten uitlekken. Het zout trekt het overtollige vocht uit de courgette. Je kunt het vocht opvangen en gebruiken in een soep of saus.

Voeg tijm aan de courgette toe naar smaak, liefst vers maar gedroogd kan ook.

Wortel met hennep- en mosterdzaad

Rasp de wortel of snijd met een juliennesnijder. Verhit intussen langzaam het mosterdzaad in een eetlepel kokos- of olijfolie. De zaadjes zijn klaar wanneer ze geuren en enthousiast poppen (wat dat ook moge betekenen – pas gewoon op dat ze niet verbranden en je ontwikkelt er vanzelf gevoel voor).

Voeg hennep- en mosterdzaadjes samen met de olie toe aan de wortelrasp. Meng.

Pastinaak met sesamzaad

Rasp de pastinaak of snijd met een juliennesnijder. Voeg wat olijfolie toe en het sesamzaad. Die van mij waren al geroosterd. Vers roosteren is nog lekkerder.. Als je roostert is dit gerecht niet rauw meer, dus als je dat belangrijk vindt: niet doen ;). Geldt ook voor de mosterzaadjes hierboven, trouwens.

Rijspapiervellen

Wel elk vel in heet water voor 10-20 seconden. Neem uit, leg op bord, vul met gewenste vulling, zorg in ieder geval voor iets cremigs en iets knapperigs. Het geeft een leuk effect als je sesam- of mosterdzaadjes door het vel heen ziet schijnen. Rol op terwijl je ook in ieder geval één zijkant naar binnen vouwt, zodat de saus niet alle kanten op druipt.

Eten met je handen en dubbel-dippen zijn toegestaan!