Wat is een theme?

Als WordPress je huis is, is je theme de inrichting. Dat bepaalt hoe alles eruitziet: licht, donker, speels, robuust, strak, fleurig, zacht of stoer.

Je eigen stijl

WordPress heeft wel een gratis ingebouwd theme, maar als je echt helemaal je eigen persoonlijkheid aan je website wilt geven, is het belangrijk om precies te kiezen wat bij je past en wat je onderneming nodig heeft, nu en later.

Ik heb in de loop der jaren ruim over de 100 websites gemaakt en met bijna 100 verschillende themes gewerkt, en één van de themes die er uit springen, was Avada.

Zwitsers zakmes

Avada is (zoals de makers zelf zeggen) het Zwitserse zakmes van WordPress. Het is alle interieurstijlen die je je zou kunnen wensen in één. Het is ook al jarenlang het best verkochte WordPress-theme, blijft zich vernieuwen en levert uitstekende support.

Solide en sexy

Als je eenmaal je weg kent in de instellingen, tover je in een handomdraai de gewenste layout tevoorschijn. Dit scheelt veel ontwikkeltijd.

Het is solide én sexy en… zowat alles waar je vroeger een plugin voor zou hebben willen installeren, zit bij Avada ingebouwd. Je betaalt eenmalig $ 59 voor het theme (prijs inclusief een halfjaar support – september 2016).

Nadeel: waarschijnlijk meer dan je nodig hebt

Er is ook een nadeel aan Avada: het is zo uitgebreid, het is onwaarschijnlijk dat je alle features gaat gebruiken. Alsof je een prachtige, grote, goed uitgeruste gereedschapskist hebt: voor elk wat wils, en op één of andere manier ook altijd net wat je zoekt, maar als je echt alleen een schilderijtje gaat ophangen net wat te veel van het goede ;). Voor wie WordPress net leert kennen, kan de hoeveelheid instellingen (ahum, mogelijkheden) ook indrukwekkend of overweldigend zijn. Dan is het fijn als je wat hulp hebt van een expert.

More is better? Soms..

Meestal zeg ik: less is more. In dit geval zeg ik: hangt ervan af :). Dit theme stelt mij in staat op bijna alle klantvragen ja te zeggen: Kan dit ook? Ja! Kan ik zus ook aanpassen? Ja! Is er een

[shortcode] voor dat? Ja!

Enthousiaste ondernemers worden er heel zelfredzaam van en omdat veel van mijn klanten iets nieuws ontwikkelen (net starten of toe zijn aan een volgende stap in hun bedrijf) is het belangrijk dat zij iets kopen waar ze in kunnen groeien, zonder al te afhankelijk te zijn van hun webbouwer.

Plus… ik kan er zelf ontzettend snel mee werken. Dat vind ik fijn en het drukt de kosten voor iedereen.

Slank alternatief

Zoek je toch iets slankers? Genesis van StudioPress is een lichter framework waarmee WordPress-developers graag themes ‘from scratch’ ontwikkelen. Genesis is fantastisch en staat ook hoog aangeschreven. Om hiermee zelf je website te veranderen, moet je wel aardig ingevoerd zijn in WordPress. Voor klanten die geen WordPress-achtergrond hebben en wel zelfredzaam willen zijn met hun website, adviseer ik daarom meestal toch Avada, en daar gaat dit artikel over.

Avada theme demo

Je kunt hier de demo bekijken, die ziet er uit als een promotiewebsite voor Avada zelf. Alles wat je in die demo ziet, kun je met behulp van instellingen en ingebouwde [shortcodes] zelf ook realiseren in je eigen website.

Dus de impactvolle afbeeldingen over de hele breedte, hoe de knoppen eruitzien en wat ze doen (popup of naar andere pagina), professioneel opgemaakte prijstabellen, mooi weergegeven testimonials, de verschillende slidertypes, kolommenlayout, subtiele beweegeffecten enz. Ik wil je hier niet ‘doodgooien’ met jargon dus stel voor dat je gewoon een kijkje neemt.

De voorbeeldwebsites die je ziet (Travel, Webshop, Agency, Photography, Lifestyle, Café etc), zijn (meestal, en nadat je het theme hebt geactiveerd) met één druk op de knop te installeren. Wie het vaker heeft gedaan of een handige jongen/meid is, zal in een paar dagen echt iets heel moois kunnen maken.

Responsive?

Natúúrlijk. Als jouw website nu nog niet goed werkt op verschillende apparaten, wordt het hoe dan ook tijd voor een update.

Conclusie

Avada is als Ikea. Soms kun je er gewoon niet omheen. Want: mooi, praktisch, trendbewust en tijdloos tegelijk. Kan je hele leven met je meegroeien, is betrouwbaar én origineel. Het is design for the masses. (En ja, ‘t kan alsnog een klus zijn zo’n ding in elkaar te zetten ;P.)

Mijn huisinterieur sprokkel ik liefst bij elkaar op verre reizen en obscure marktjes. Bij Ikea zie je me niet zo gauw (en 1x per jaar dan toch). Maar als ik websites bouw, eerlijk is eerlijk, pak ik het minder exotisch aan. Dan kies ik voor fris design en bewezen kwaliteit. Dan wordt ‘t dus vaak Ikea.

Avada, dus.