“In zoverre een aandoening veroorzaakt wordt door stress, in zoverre kan hij worden teruggedraaid door ontspanning.”

Dat zeg ik niet alleen, maar vele holistische gezondheidswerkers en óók de Harvard School for Mind Body Medicine.

The Relaxation Revolution

Deze quote komt letterlijk uit het boek The Relaxation Revolution, een handzame gids die uitlegt hoe je jezelf kunt helen door ademhaling en visualisatie, geschreven door vooraanstaande ‘mainstream’ wetenschappers van Harvard.

Vechten, vlucht of… rusten? De relaxation response

Al halverwege de vorige eeuw ontdekte de auteur, de arts en professor Herbert Benson, de relaxation response. Dat is de biologische tegenhanger van de flight or flight response. In de relaxation response ontspant je lichaam, verdiept je ademhaling, en worden er processen van je spijsvertering, immuunsysteem en celregeneratie geactiveerd. Alles wat er juist niet gebeurt als je stress hebt (want dan ben je juist gespannen, adem je oppervlakkig en gaat alle energie niet naar onderhoud maar naar crisismanagement).

Onmisbare pijler

Mainstream medicine krijgt steeds meer oog voor de totaliteit van ons welzijn, in plaats van enkel ziekte in geïsoleerde gebieden van ons lichaam en leven. Een holistische blik waarin de invloed van onze geest niet alleen aannemelijk is, maar zelfs als onmisbare pijler voor zinnig medisch beleid wordt gezien naast medicatie en chirurgisch ingrijpen.

Hier wordt het dus belangrijk hoe je over je ziekte (en gezondheid) denkt, hoe veel vertrouwen je in je dokter hebt, hoe je relaties zijn, hoe je je voedt, hoe je ademt en hoe je je leven invult.

De adem is de brug tussen lichaam en geest. Hoe je je voelt, beïnvloedt hoe je ademt. Andersom werkt het ook. Hoe je ademt, beïnvloedt hoe je je voelt. Door je ademhaling aan te passen, kun je letterlijk binnen seconden of minuten je hartslag en bloeddruk laten dalen, je spijsvertering activeren, pijn verlichten, ontspannen, je bewustzijn verdiepen en nog meer.

Oefening

Hier is een eenvoudige oefening: ga staan of zitten met twee voeten op de grond of ga liggen. Adem rustig in, maak je buik zacht en voel hoe de lucht je longen vult en je buik omhoog komt. Adem langzaam uit. Voel hoe je hartslag steeds rustiger wordt. Hij gaat weer wat sneller terwijl je inademt, en langzamer terwijl je uitademt. Hoe langer je de oefening doet en je met je aandacht bij je ademhaling blijft, hoe rustiger je hartslag kan worden.

Stel je nu voor hoe je licht inademt en dat het licht zich door je hele lichaam verspreidt, of precies daarheen gaat waar je ongemak ervaart. Op je uitademing laat je het gaan: pijn, afvalstoffen, ziektekiemen, opgeloste spanning – adem het uit. Met elke uitademing ontspan je dieper.

Licht in, afval uit. Licht in, afval uit. Schoner en schoner wordt je lichaam, lichter en lichter.

Doe deze oefening zo lang en zo vaak als je wilt. Je kunt haar overal doen: thuis, op kantoor, in de bus of bij de kassa. Wachten is nooit meer saai: het wordt een moment om jezelf gezond te ademen!

Wat je kunt merken als je deze en soortgelijke oefeningen regelmatig doet, is dat je klachten verminderen, je makkelijker ontspant, een betere afweer hebt en je meer gevoel krijgt voor wat goed voor je is en wat niet. Zo maak je makkelijker gezonde keuzes en ondersteun je jezelf weer om gezond(er) te worden en te blijven.

Het mind-body behandelprotocol

In zijn boek beschrijft Herbert Benson een heus behandelprotocol, het Benson-Henry-protocol. Het bestaat uit de volgende stappen:

Fase I: Roep de relaxation response op. De 8 stappen hiervoor worden je ook uitgelegd en een belangrijk element is de ademhaling.

Fase II: Visualiseer je gewenste uitkomst.

Voor vele aandoeningen staan in het boek specifieke suggesties voor invulling en uitvoering van het protocol. Je kunt het gebruiken als een medische gids voor mind-body heling.

Genetische code

In het boek leggen de auteurs uit dat het keer op keer bewezen wordt in peer-reviewed wetenschappelijke onderzoeken dat deze benadering zelfs je genen kan aan- en uitzetten en zo dus op het DNA-niveau je gezondheid kan beïnvloeden. Deze effecten worden meetbaar als je weken tot jaren beoefent. Daar heb je dus wel even een lange adem voor nodig ;). Maar natuurlijk is het tegendeel óók waar: als je weken- tot jarenlang gestresst bent, zullen de negatieve gezondheidseffecten er ook niet om liegen. Kijk maar om je heen in deze maatschappij en wellicht ook in je eigen leven.

Wanneer neem jij de stap om het tij te keren? Of ben je daar al lang mee bezig? Vertel het ons in de comments!