Stel: je maakt kans op een (leuke?) nieuwe baan. Maar steeds als je er aan denkt, dan voel je je heel ongemakkelijk worden. Je produceert gedachten zoals: kan ik dit wel, wat als het misgaat?

Je voelt je licht ongemakkelijk, zweterig of onrustig, misschien zelfs verkrampt en lang niet zo vrij en vervuld als je zou hopen bij het vooruitzicht van deze ‘move’ waar je misschien zelfs al een tijdje op hoopte! Wat nu? Is het je angst die spreekt, of je intuïtie? En moet je er nou naar luisteren, of niet?

Stap 1: Herken de golf

Je zit nu in een golf van reactiviteit. Dat merk je aan je lichamelijke reacties en je gedachten, die een ‘wat nou als’-achtige inhoud hebben. Je ervaart geen vrede. Dat betekent dat er in dit moment geen helderheid is. Dat hoeft ook niet. Maar het is wel belangrijk om dat te herkennen, anders ga je je gedachten geloven en verwar je je reactiviteit misschien met inzicht.

Stap 2: Heb vrede met de onrust

Zodra je vrede hebt met je onvrede, dan keer je terug naar vrede. Dat geeft misschien nog geen helder antwoord op je vraag over de baan, maar je keert wel terug in een staat van zijn waarin zo’n antwoord helder kan klinken. Kán. Het hoeft niet. Heb, voor nu, vrede met het niet-weten. Niet duwen, niet trekken. Laat het er simpelweg zijn.

Stap 3: Onderzoek

Bekijk je onrust maar eens goed. Er is vast van alles te voelen en zien. Waar zit het in je lijf? Wat wil het doen? Als je ‘gekke’ bewegingen wilt maken, lekker doen! Welke gevoelens herken je? Als je visueel bent ingesteld: welke kleur en vorm hebben ze? Adem diep door. Verandert er misschien iets, of blijft het hetzelfde? Blijft rustig kijken, zonder het te willen veranderen, met een nieuwsgierige en niet-oordelende blik. Zie het als een mooie kans om te ontdekken. Die antwoorden komen later wel.

Stap 4: Verzorg

Vraag: wat heeft dit gevoel nu nodig? En luister naar je innerlijke antwoord.

Als je deze methode toepast, dan zorg je goed voor jezelf. Je herkent een golf van reactiviteit, die is ingegeven door ervaringen uit het verleden of angst voor de toekomst. En in plaats van je normale reactiepatronen te volgen, doorleef je de golf met een helder bewustzijn en geef je jezelf wat je nodig hebt. Dat kan zoals simpels zijn als aandacht, of rust of dat je een ander om hulp vraagt.

(Let op: als je hier belandt in slachtofferschap (ik ben pas gelukkig als…, was het maar…, moet ik nou altijd…), dan kun je dat herkennen als de volgende golf en begint het proces opnieuw.)

Door deze aanpak ga je op een gezonde manier met de golf om en als je weer vaste grond onder je voeten voelt… dán kun je ook de stem van je innerlijk weten gaan herkennen en onderscheiden.

Deze methode is afgeleid van de RAIN-methode van Tara Brach, mindfulnessleraar, en mede geïnspireerd door Eckhart Tolle, spirituele leraar – en vele anderen.