Als je bekend bent met ademwerk, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de bewuste verbonden ademhaling. Je kent het misschien onder een andere naam, maar de basistechniek is deze:

1. Ontspan je kaak, open wijd en adem door de mond
2. Adem vol in de buik en borst
3. Ontspan compleet tijdens het uitademen
4. Verbind bewust je ademhaling, dus geen pauzes tussen inademing en uitademing

(Een mildere versie doe je door in en uit te ademen door je neus.)

10 minuten bewust verbonden ademen per keer kan al bijzondere resultaten opleveren. Je kunt diepe vrede ervaren, een verhoogd bewustzijn van het huidige moment, meer levendigheid in (delen van) je lichaam, evenals sterke emoties en uitbarstingen van gelach of huilen. 10 minuten bewust verbonden ademen is ook een geweldige manier om een ​​meditatie of creatieve sessie te beginnen (houd papier en pen bij de hand!).

Het langer toepassen van de bewuste verbonden ademhaling zal je nog dieper brengen. Wees verstandig en begin je ademreis met een sessie onder begeleiding van een ademtrainer. Serieus, dit is sterk spul.

Fysieke effecten van bewust verbonden ademen
Op fysiek niveau zal het ademen van de bewuste verbonden ademhaling meer zuurstof naar je cellen brengen, de nervus vagus stimuleren die vele lichaamsdelen verbindt, het reptielenbrein aansporen en het autonome zenuwstelsel beïnvloeden.

Je kunt allerlei soorten sensaties opmerken, variërend van kou, hitte, tintelingen en jeuk tot ticks, trillen, pijn of energiestromen en golven van extase. Dit zijn allemaal natuurlijke lichamelijke impulsen die we meestal neigen te onderdrukken. Creëer een veilige ruimte en laat de bewegingen maar komen. Je voelt je levendiger dan ooit tevoren.

Emotionele effecten van bewust verbonden ademen
Op emotioneel niveau kunnen er allerlei gevoelens ontstaan. Gelukzaligheid, lachen en vreugde of angst, woede en verdriet. Laat ze opkomen ​​en verdiep je ademhaling om de ervaring in te gaan of keer terug naar een normale ademhaling om getuige te zijn van het ontvouwen van emoties die in je lichaam zijn opgeslagen.

Ga nu niet in op verhalen; het lichaam spreekt dit soort taal niet en het weet niets van je levensdrama. Het is genoeg om je emoties gewoon te laten opborrelen, uitspelen en vertrekken zoals ze willen.

Spirituele effecten van bewust verbonden ademen
Je kunt een gevoel van eenheid of heelheid voelen. Het gevoel van scheiding tussen je lichaam en de ‘buitenwereld’ kan geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Je kunt een sterke intuïtie en innerlijk weten ervaren. Gedachten kunnen ophouden te bestaan ​​of hun belang verliezen. Je kunt onvoorwaardelijke liefde ervaren en de aard van het hele bestaan, inclusief jezelf, als diepe vrede herkennen.

En dit is allemaal beschikbaar voor iedereen, gewoon door te ademen! Best gaaf, toch?

Aan de andere kant kunnen ervaringen zoals de bovenstaande leiden tot verwarring en onbalans als we geen mentaal kader of leefomstandigheden hebben die helpen bij een gezonde integratie. Daarom is het raadzaam om het rustig aan te doen en de tijd te nemen om dit terrein in wijsheid en mildheid te verkennen. Zodoende kun je alles integreren en waar nodig begeleiding zoeken.

Vragen? Zet ze in de comments en ik zal reageren.