“Je krijgt in het leven wat je verwacht, niet wat je wilt.”
– Jean Liedloff

Een mooie video over hoe je kinderen voedt met nabijheid, aanraking en de essentiële gewoonte om ze zelf de wereld zelf te laten ontdekken.

Over vertrouwen op de natuur, onze natuurlijke talenten en onze aangeboren neiging om aan sociale verwachtingen te voldoen – en hoe dat laatste ons zowel goed kan doen als schade kan aanrichten!

  • Hoe houden we onze kleintjes veilig – en wat is veiligheid precies?
  • Hoe kunnen we ze verantwoordelijk gedrag bijbrengen?
  • We communiceren vaak onbedoeld dat we denken dat kinderen een bepaalde taak NIET aankunnen. Hoe werkt dat en hoe kun je het veranderen?
  • Veel van onze ‘normale’ gebruiken in het ziekenhuis, op de opvang of thuis creëren een gevoel van “er is iets mis met mij”… Wat kunnen we daar aan doen?
  • En wat zijn de maatschappelijke implicaties van de vergissingen die we als volwassenen jegens kinderen begaan?
  • En vooral: hoe kunnen we van inheemse culturen leren om de verbinding met onze natuurlijke talenten te herstellen?

Als je gauw één krachtig voorbeeld wilt zien van hoe we onze kinderen onbedoeld leren om afhankelijk en incapabel te zijn, bekijk dan het voorbeeld van Donovan en zijn moeder dat begint op 34 minuten. Maar echt: de hele video is de moeite waard!

Ik vond Jean nogal sterk in haar expressie in het begin van de video, maar toen realiseerde ik me dat zij sprak in een andere tijd, in een andere cultuur en dat waarschijnlijk veel van haar werk en toonzetting de reden zijn dat ik nu een beetje relaxter kan doen.

Wij thuis pasten instinctief Jean’s principes al toe. We kunnen en willen niet anders dan een diepe verbinding met ons kindje *nu 14 maanden oud) te voeden terwijl we haar de ruimte geven om de wereld te ontdekken en te leren van ‘fouten’.

Deze video (ons aanbevolen door een dierbare vriend) was een grote inspiratie en aanmoediging. We hebben er ook een paar tips uit gehaald. Vooral voel ik me dankbaar voor deze, iets wat ik zelf ga veranderen: ik steek mijn vinger niet meer op om mijn autoriteit te laten voelen. In de video legt Jean uit waarom.

Jean Liedloff schreef The Continuum Concept, in het Nederlands vertaald als Op zoek naar het verloren geluk: naar een natuurlijke manier van opvoeden.

De lessen die ik leerde van Jean doen deels ook sterk denken aan die van de meer eigentijdse Susan Stiffelman in Opvoeden in het Nu. Over haar eerdere boek Parenting with Presence schreef ik eerder al een artikel.